INFORMÁCIÓK

Nyitvatartás

Nyitva keddtől szombatig 15-től 18 óráig.


Nyitvatartási napok:

A múzeum vasárnap, hétfőn Ús ünnepnapokon, valamint a karácsonyt megelőző vasárnaptól az új év első hétfőjéig zárva tart.

(Csoportokat a látogatást megelőző héten történő bejelentkezéssel a nyitvatartási napokon a nyitvatartási időn kívül is, délelőtt 10 órától fogadunk.)


Árak

Felnőtt Gyermek, diák, pedagógus, nyugdíjas
Egyéni látogatók 980 Ft 740 Ft
Csoportok (legalább 20 fő) és családok 880 Ft 660 Ft


Bankkártyás fizetési lehetőség.
Eurót elfogadunk (legfeljebb 50 eurós bankjegyet, eurócentes érmét nem). A visszajáró forintban. Az árfolyam ezen a héten: 1 € = 298 Ft.


Szolgáltatások

Látogatóink szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak.

Képeslapok a múzeumban feladhatók.

(Néhány helyen azzal az információval találkozhatnak, hogy az ajándék képeslapok postaköltségét átvállaljuk. Ezt 2014. január 1. óta nem tudjuk megtenni, de saját költségükre nálunk is feladhatják a képeslapokat.)

Tárlatvezetést nem tartunk, de tizenegy nyelven (magyar, angol, német, spanyol, orosz, francia, olasz, lengyel, román, szerb, szlovák) írásos tárlatvezető áll a látogatók rendelkezésére, amely letölthető a honlapunkról is.

Ajándékboltunkban szegedi paprika kapható.

Parkolójegyet árusítunk.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mi látható a múzeum állandó kiállításain?

Az alsó szinten a Pick szalámi és a szalámigyár, az emeleten a szegedi paprika gyártásának története látható.

A Pick-gyűjteményben a vendégek végigkísérhetik a gyár és a szalámigyártás történetét az alapítás évétől (1869) egészen napjainkig.

Az emeleten a paprikatermelés kezdeti módszereinek fejlődését ismerheti meg a látogató a Szegedi Paprika Zrt. jelenleg alkalmazott technológiájáig.

A múzeum a tárgyak mellett fotókkal és dokumentumokkal illusztrált tablókon mutatja be és korhű öltözetű, életnagyságú fabábukkal teszi színesebbé, érdekesebbé a témát az érdeklődők számára.

A feliratok magyar, angol és német nyelven olvashatók.

Milyen szolgáltatásokat biztosítanak a látogatóknak?

Látogatóink szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak.

A szalámikóstoló egy szelet gluténmentes extrudált kenyéren három szelet Pick téliszalámit tartalmaz.

A szegedi paprika termékminta 10 gramm szegedi fűszerpaprika-őrleményt tartalmazó csomag.

A téliszalámi-vásárlási kedvezmény egy rúd Pick téliszalámi vásárlásakor 10%‑os kedvezményre jogosít. Felhasználható a Pick Szeged Zrt. alábbi üzleteiben: Pick Húsáruház (Szeged, Maros u. 21.), Pick Márkaáruház (Budapest, V. Kossuth Lajos tér 9.).

Képeslapok a múzeumban feladhatók.

(Néhány helyen azzal az információval találkozhatnak, hogy az ajándék képeslapok postaköltségét átvállaljuk. Ezt 2014. január 1. óta nem tudjuk megtenni, de saját költségükre nálunk is feladhatják a képeslapokat.)

Ajándékboltunkban szegedi paprika kapható.

Milyen egyéni kedvezmények vehetők igénybe?

A gyermekek, a diákok, a nyugdíjasok, a pedagógusok, a sajtóigazolvánnyal és az egyénileg érkező, idegenvezetői igazolvánnyal rendelkezők, a testileg vagy értelmileg akadályozottak a teljes árú belépőjegyből 25% kedvezményt kapnak. (A több kedvezményre jogosultak csak egyszeri kedvezményt vehetnek igénybe.)

A legalább 20 fős csoporttal érkező idegenvezető számára a belépés ingyenes.

18 éven aluli látogatóval érkező családok számára 10% engedményt biztosítunk (akár egy szülővel vagy nagyszülővel érkező egyetlen gyermek, unoka esetén is).

A családdal érkező 6 éven aluli gyermekek számára a belépés ingyenes.

A kedvezményeket állampolgárságra tekintet nélkül, mindenki számára biztosítjuk.

Kérjük, hogy a kedvezményre való jogosultságukat a fizetés előtt jelezzék!

Egyéb kártyákat, igazolványokat, sétálójegyet nem tudunk elfogadni.

A múzeumi szolgáltatásokat csak a fizető látogatóink számára biztosítjuk.

Van-e csoportos engedmény?

A húszfős és afölötti létszámú csoportok számára a belépődíjból 10% engedményt biztosítunk.

Diákcsoport esetén a nem pedagógus kísérőknek is a kedvezményes belépőt számlázzuk (amennyiben a kísérők száma nem haladja meg a diákok létszámának felét).

A csoporttal érkező idegenvezető számára a belépés ingyenes.

Az engedmény állampolgárságra tekintet nélkül, bármilyen nemzetiségű csoport számára érvényes.

A múzeumi szolgáltatásokat csak a fizető látogatóink számára biztosítjuk.

Hogyan tudnak a csoportok bejelentkezni?

Személyesen: a nyitvatartási időben.

Telefonon: (20) 980 8000

E-mailben: info@pickmuzeum.hu

Faxon: (62) 480 800

Levélben: Pick Múzeum / Szeged / Pf. 15 / 6701

A nyitvatartási időn kívüli időpontra bejelentkezett csoportokat az egyeztetett időpont előtt nem, azt követően maximum 30 perc késéssel tudjuk fogadni.

Hány fős csoportot tudnak fogadni egyszerre?

50 fős csoport még kényelmesen megtekintheti a múzeumot. Rendkívüli esetben akár 100 főt is tudunk egyszerre fogadni. Ekkor a látogatók két csoportban felváltva, párhuzamosan tekintik meg a kiállításokat.

Mennyi időt vesz igénybe a múzeumlátogatás?

A két kiállítás megtekintése és a szalámikóstoló elfogyasztása tapasztalataink szerint kb. egy órát vesz igénybe.

Ennek megfelelően a bejelentkező csoportokat óránként fogadjuk.

Milyen módon lehet fizetni a múzeumlátogatásért?

Bankkártyás fizetési lehetőség.

Eurót elfogadunk (legfeljebb 50 eurós bankjegyet, eurócentes érmét nem). A visszajáró forintban.

Művelődési csekket, kultúrautalványt, pihenőkártyát nem tudunk elfogadni.

Kérésre készpénzes számlát adunk.

Belföldi adóalanyok számára – amennyiben a múzeumlátogatást előzetesen hivatalosan megrendelik – lehetőség van a számlát banki átutalással rendezni. A hivatalos megrendelésen a szokásos adatok mellett kérjük, hogy tüntessék fel az adószámukat is!

Mozgáskorlátozottak hogyan látogathatják a múzeumot?

Technikai okok miatt kerekesszékes látogatóinkat a látogatást megelőző héten történő bejelentkezéssel munkanapokon 10 és 12 óra között tudjuk fogadni.

Lehet-e fénykép- és videofelvételeket készíteni?

Igen, fénykép- és videofelvétel minden korlátozás nélkül készíthető.

Külön figyelmükbe ajánljuk a bejáratnál elhelyezett fotótáblánkat, amelyet szabadon használhatnak.

Hogyan lehet parkolni a múzeum előtt?

A múzeum előtt fizető parkolási rendszer működik (sárga zóna).

Parkolójegyet árusítunk.

www.szepark.hu

Milyen szállások vannak a közelben?

A múzeum környékén, néhány perces sétatávolságban több szálláslehetőség áll rendelkezésre, a Hotelscombined oldalán gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti az árakat és a szabad helyeket.

TÖRTÉNET

„Los Angelesben jó hírét terjesztem Szegednek, mindig elmondom, hogy itt születtem, itt készítik a világhírű Pick szalámit és a szegedi paprikát.”

Zsigmond Vilmos – Oscar-díjas operatőr

„A történelem az a tantárgy, amelynek a legnagyobb hatása volt értékrendszerünk kialakulására, hiszen milyen más alapra lehet a jövőt építeni, mint a múltra?”

Szent-Györgyi Albert – Nobel-díjas biokémikus

Pick szalámi

Pick szalámi (szegedi téliszalámi): évszázados hagyományon alapuló, sertéshús és sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, hideg füstöléssel, szárításos érleléssel készült, nemespenész-bevonatú termék.

Szeged a Tisza folyó partján fekszik. A Szegedhez közeli alföldi, dél-magyarországi megyék (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar) természeti adottságai kedvezőek a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez. Ez a földrajzi környezet és az ehhez párosuló szakértelem lehetőséget ad a jellegzetes tulajdonságokkal bíró szalámisertések tenyésztéséhez. Ezekről a területekről származnak azok az érett sertések, amelyeket Szegeden a szalámikészítéshez használnak fel.

A szalámi előállításának főbb lépései: az élőállat-állomány előkészítése, a vágás, a félsertések minőségi válogatása, hűtése, csontozása, a sertéshús és a szalonna aprítása, fűszerezés, bélbe töltés, füstölés, szárítás, érlelés, penészkialakítás, csomagolás.

A Pick szalámi kiemelkedő tulajdonságait, a harmonikus illatot és az egyedi ízt a helyi sajátosságok adják. Az alapanyag jellegzetessége, a szalámigyártás hagyományőrző gyártástechnológiája, a Tisza közelségéhez kapcsolódó klimatikus viszonyok, a penészflóra jelenléte, a megőrzött – szalámimestertől szalámimesternek átadott – mesterségbeli tudás, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a ma már hagyományos terméknek számító szegedi téliszalámi meghódítsa a világot.

Pick Márk 1869-ben alapította meg vállalkozását Szegeden, amelyet fokozatosan fejlesztett, bővített. 1883-ban Olaszországból hozott munkásokkal már nagyobb mennyiségben gyártott szalámit. A nagyüzemi szalámigyártást 1885-ben indította el. Az alapító 1892. évi halálát követően özvegye és annak fivére tulajdonába került a cég. 1900-ban áthelyezték a szalámigyárat a Felső Tisza-partra. Az állandó hűs tiszai levegő kedvező feltételeket biztosított az érlelés folyamatához.

A legidősebb fiú, Pick Jenő – aki már 1898-tól részt vett az irányításban – 1906-ban lépett be a vállalkozásba. A gyár történetében ezzel új korszak kezdődött. Megvásárolta a szomszédos, csődbe ment Tiani szalámigyárat, és így a teljes Tisza-parti ingatlan a Pick család tulajdonába került. Pick Jenő arra törekedett, hogy modernebb eszközökkel alapvető változást valósítson meg. Jó érzéke volt a piachoz, felismerte a reklám jelentőségét. A cég fő terméke a 20. század első évtizedében a szalámi lett. A két világháború között a Pick gyár a magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb üzemévé, a Pick szalámi pedig világmárkává vált. Pick Jenő 1934-től egyedül vezette a szalámigyárat Pick Márk cégnév alatt, egészen az államosításig.

A Pick család vezetése alatt, majd a későbbiekben is nagynevű szalámimesterei voltak a gyárnak, akiknek mesterség iránti rajongása tiszteletet parancsoló.

A szalámikészítés technológiája valóban megkövetelte, hogy a szalámimester szinte megszállottja legyen a szakmájának. A szalámimester tudománya többirányú ismeretet követelt, így a paszta összetételének a szabályozása, a fűszerezés, ami a legféltettebb titkok közé tartozott, míg a legfőbb tudományt a füstölés-érlelés jelentette.

A minőségi munka nem képzelhető el technikai és technológiai modernizáció nélkül. Ez a szándék és törekvés folyamatosan jelen van a szegedi szalámigyárban. Ennek eredményeképpen az 1950-es évek végére a hűtéstechnika biztosítani tudta az egész éven át tartó folyamatos termelést, így a téliszalámi régi szezonális jellegét csak a nevében őrizte meg.

A szakma szeretete, a hagyományok ápolása, a mesterségbeli tudás, az alapvető rátermettség, továbbá a klimatikus viszonyok, a kedvező nyersanyagellátás, a műszaki fejlettség, a gyártástechnológia világszínvonala együttesen biztosítják a Pick szalámi hagyományosan kiváló minőségét.

TERMÉKMINTA

A gyártástechnológia nem teszi lehetővé az ajándékba adott paprika-termékminta csomagolásán a szavatossági idő feltüntetését, ezért a minőségmegőrzés idejét a múzeumlátogatás napjával tudja beazonosítani.

A múzeumlátogatás napja:

2015. augusztus 17. –

A termékminta minőségét megőrzi:

2016. május 3.


KAPCSOLATENGLISH

© 1999–2016 Pick Szalámi és Szegedi Paprika MúzeumENGLISH

© 1999–2016 Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum